Wat is orthomanuele diergeneeskunde

Bij mensen wordt orthomanuele geneeskunde al sinds de jaren zeventig toegepast bij rug- en nekklachten. Er zijn meer dan 160 orthomanueel artsen geregistreerd in Nederland. Begin 2000 heeft collega drs. D.C. Aharon de orthomanuele diergeneeskunde voor gezelschapsdieren ontwikkeld vanuit de orthomanuele geneeskunde en ontwierp daarmee de methode Aharon.

Dierenarts Dorit Aharon werkt sinds 2001 met deze methode en boekt veel positieve resultaten bij gezelschapsdieren met allerlei problemen die gerelateerd zijn aan de wervelkolom en de gewrichten. De orthomanuele diergeneeskunde is gebaseerd op de symmetrie in de wervelkolom en de gewrichten. Als er sprake is van een afwijking in de symmetrie kan dit leiden tot pijn, bewegingsbeperking en functieverlies. Afwijkingen in de wervel- of gewrichtsstand kunnen veroorzaakt worden door:

  • Trauma: door bijvoorbeeld een val, ongeluk, botsing of een gevecht;
  • Overbelasting: door intensieve activiteiten zoals flyball, IPO, behendigheid, jacht, frisbee maar ook door mindere bespiering bij opgroeiende pups en jonge honden en bij ouderdom en na ziekte met spierverlies;
  • Instabiliteit in de wervelkolom door aangeboren aandoeningen aan de nekwervels (denk aan Wobbler of atlanto-axiale instabiliteit), of in de lage rug (lumbosacrale instabiliteit en lage rugpijn), slijtage van een tussenwervelschijf (hernia), maar ook bij ontstekingen en infecties van het wervelbot (discospondylitis);
  • Compensatie bij langdurige kreupelheden waardoor het lichaam gaat compenseren en de rug en het bekken anders gebruikt wordt. Mank lopen kan het gevolg zijn van spieraandoeningen, pees- en bandletsels of gewrichtsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn patella luxatie, kruisbandverscheuringen, peesrupturen, heup- of elleboogdysplasie, botbreuken en pootamputaties. Het is dan ook aan te raden om in het revalidatieprogramma na een orthopedische operatie of bij één van de genoemde aandoeningen een bezoek aan de orthomanueel dierenarts in te plannen.