Loopband training

Fit Fur Life Loopband

Een loopband is een trainingsmiddel wat voor verschillende doeleindes gebruikt kan worden. In het revalidatie traject van een hond wordt de loopband ingezet om onder andere de volgende redenen:
• Het leren lopen te ondersteunen;
• De belasting op de voor- of achterhand te vergroten;
• De paslengte en plaatsing van de poten te veranderen;
• Om de conditie van de hond te verbeteren.

Om bovenstaande redenen te kunnen bereiken, kunnen hulpmiddelen zoals pootgewichtjes of elastische banden worden ingezet om te helpen bij het neerzetten van de poten in de juiste positie en het bevorderen van de ‘range of motion’ in de gewrichten van de poot. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van de helling functie. De Fit Fur Life Loopband kan zowel in een heuvel opwaartse stand als in een heuvel afwaartse stand geplaatst worden.

Bij honden die verder zijn in het revalidatie proces kan de loopband op een hogere snelheid worden ingesteld zodat de hond moet draven op de loopband.

Behalve als onderdeel van het revalidatie proces is het ook mogelijk om de loopband in te zetten bij het ondersteunen van patiënten met artrose. Artrose patiënten zijn gebaat bij beweging om de gewrichten zo veel mogelijk soepel te houden en de spiermassa zo veel mogelijk te behouden. Ook nu kan met hulpmiddelen gewerkt worden om de pootplaatsing en de belasting van de gewrichten zo veel mogelijk te normaliseren.

Een derde doelgroep zijn die honden die last hebben van overgewicht en waarbij de eigenaar het niet lukt om de hond actief te laten lopen. Door conditie opbouw worden er meer calorieën verbruikt en meer spiermassa ontwikkeld waardoor de patiënt met overgewicht EN gewicht verliest EN een betere conditie krijgt. Deze patiënten kunnen, mits ze geen gewrichtsproblemen hebben, op de loopband draven om de conditie snel te verbeteren.