Revalidatietherapie

Revalideren bij honden na een operatie, blessure of verlamming houdt meer in dan lopen aan de riem en de wandelingen opbouwen. Revalidatietherapie kan bestaan uit balans en coördinatie oefeningen, loopoefeningen, massage, rek- en strekoefeningen, warmte therapie, koude therapie, electrotherapie, dry needling, kinesiotape en lasertherapie. Daarnaast is ook hydrotherapie, shockwave, acupunctuur en ultrasound mogelijk. Bij revalidatie therapie wordt een individueel therapie plan opgesteld aan de hand van het probleem, de conditie van de hond en de mogelijkheden van de eigenaar.

Revalidatie therapie ondersteunt onder andere het herstel na een operatie van een gescheurde kruisband. Bij een gescheurde kruisband kan tot 33% spierafname optreden na de operatie. Door revalidatie therapie wordt de spierafname beperkt en herstelt de hond sneller. Ook bij orthopedische problemen zoals heupdysplasie of een elleboogoperatie is revalidatie een goede ondersteuning bij het herstel.

Bij een hernia, een ruggenmerginfarct of een verlamming als gevolg van een andere oorzaak zijn er zenuwbanen of ruggenmerg beschadigd.
Revalidatie therapie is er op gericht de zenuwbanen en het ruggenmerg te prikkelen om herstel van functie te krijgen. Cavaletti training is een onderdeel van de revalidatie waarbij zowel de loopbeweging als de balans en coördinatie wordt geoefend. In dit geval worden door verschillende oefeningen de zenuwbanen geprikkeld en helpt het de spiermassa te herstellen.
Revalidatie therapie wordt het liefste direct opgestart nadat het probleem is ontstaan of direct na de operatie uiteraard met een aangepast programma aan wat de hond kan.