Mila`s leven na een zware HD operatie

Op 8 februari werd onze Border Collie Mila wegens HD aan beide heupen geopereerd. Beide heupkoppen werden verwijderd en ze moest 6 weken rusten.

Daarna mocht ik de bewegingen weer langzaam opbouwen, maar dit ging uiteindelijk helemaal mis. Mila had helemaal geen bespiering meer in haar achterhand en gebruikte deze ook nauwelijks. (Zie video hierboven)
Alle kracht haalde ze uit haar voorhand, die daardoor extra werd ontwikkeld. Ik ging steeds langere afstanden met haar doen, liet haar door water lopen, begon op de loopband, maar het leek alleen maar erger te worden. Totaal geen bespiering in de achterhand en een steeds sterker ontwikkelde voorhand. Ze liep ook duidelijk gebogen op haar voorhand.

Het was inmiddels eind april en ze kon lopen, maar geen trappen op of af, of op de bank of het bed springen.
Bij Animal Event kwam ik in contact met Iris, bij wie ik het probleem voorlegde. Meteen de week erna mocht Mila al komen voor de intake en het opstellen van een revalidatietraject. De eerste keer vond ze niet leuk, alles werd opgemeten spieromvang etc.
Daarna ging het heel goed en ging Mila met plezier naar binnen. In het begin was de behandeling heel intensief, twee keer in de week werd Mila op de praktijk behandeld middels massages, stretchoefeningen, balansoefeningen met de pinda en het wiebelbord. Buiten ging Iris ook met Mila aan de slag met behulp van cavaletti’s en de trap.

Elke week kreeg ik een nieuw programma per mail met oefeningen en foto’s maar ook video’s. Zodat ik precies kon zien wat ik moest doen. Elke dag was ik met haar bezig met oefeningen binnen en buiten, maar ook stretchen van de spieren en massages van haar lijfje. Twee weken na het begin van de revalidatie gingen we naar ons vaste vakantieadres in de Ardennen. De ingang had een stenen trapje en tot onze verbazing nam ze die meteen uit zichzelf. Voor de rest weer enkel de oefeningen en niet te lange wandelingen. Weer thuis ging Mila weer volop aan de slag bij Iris nu ook op de loopband. Ook dit ging weer heel goed.

Mila vond alles leuk om te doen en deze eigenschap kwam goed van pas. Regelmatig werd ze opgemeten en heel blij was ik dat ze eindelijk weer “billetjes” kreeg, wat noodzakelijk was voor haar verdere herstel. Iris had eindeloos geduld met Mila, die na de behandeling steevast in de auto in slaap viel zo intensief vond ze het.

Uiteindelijk werd de behandeling afgebouwd van 2 x per week naar 1 x per twee weken en na bijna vier maanden afgerond. Eind augustus waren we helemaal klaar en in september gingen we op vakantie naar ons vaste adres in de Ardennen. Daar mocht ze eindelijk ook mee op de lange wandelingen en dit deed ze probleemloos, ook het stijgen en dalen waren geen enkel probleem.

Bij aanvang van de revalidatie vroeg Iris wat mijn verwachtingen waren. Voor mij was dat een gelukkig hondenleven waarin Mila kon lopen en rennen zonder pijn. Alle verwachtingen zijn wat dat betreft overtroffen, vooral als ik nu terugkijk naar hoe ze binnenkwam bij Iris. Ze kan alles probleemloos, trappen lopen, op de bank en bed springen, hard rennen, volop stoeien met onze andere hond. Er zijn eigenlijk geen beperkingen meer. Ook ben ik met haar weer met Hoopers begonnen, iets wat ik nooit verwacht had. Dit heeft ze weer opgepakt en doet dit met heel veel plezier.

De heupkopresectie bij Mila was heel goed gegaan, de wonden mooi genezen, maar het advies wat ik kreeg, was langzaam alles opbouwen wat dus totaal mis ging zonder de goede begeleiding. Een snelle opstart van een behandeling is essentieel voor een goed herstel. Ineke Westelaken

Ik kan alleen maar zeggen dat dit resultaat nooit bereikt was zonder de hulp van Iris. Zij heeft het verschil gemaakt bij Mila, zonder haar behandeling en inzet was dit resultaat nooit bereikt. De behandeling is afgesloten, maar altijd kan ik bij haar terecht als er nog vragen zijn of ik advies nodig heb. Mijn taak is niet afgelopen. Elke dag maken we fijne wandelingen, weer of geen weer. Elke dag op de loopband en regelmatig doen we wat stretch- en massageoefeningen, dat vindt Mila nog steeds prettig en is ook een soort rustmomentje voor ons allebei en ook de andere oefeningen die bij het thuisprogramma hoorden doen we nog steeds. Voordeel is dat Mila alles leuk vindt wat je met haar doet.

De heupkopresectie bij Mila was heel goed gegaan, de wonden mooi genezen, maar het advies wat ik kreeg, was langzaam alles opbouwen wat dus totaal mis ging zonder de goede begeleiding.
Ik weet nu dat na een operatie of blessure een snelle opstart van een behandeling essentieel is voor een goed herstel. Eigenlijk net als bij mensen, wij moeten ook weer meteen aan de slag met een revalidatietraject na een orthopedische operatie.

Ineke Westelaken.