Sjakie staat met een kromme rug

De eigenaresse van Sjakie, een terriër kruising reu gecastreerd van 7 jaar oud, belt me met de vraag of ik iets voor Sjakie kan doen. Hij staat sinds enkele weken vaak met een kromme rug en heeft niet meer zo’n zin om te lopen. Volgens de dierenarts heeft hij pijn in zijn rug maar de pijnstillers helpen niet voldoende. Sinds een dag of twee piept hij ook bij het opstaan.
De afspraak wordt gemaakt en enkele dagen later komt mevrouw met Sjakie op het spreekuur.
Bij het lopen valt op dat Sjakie langzaam en een beetje stijfjes loopt en een beetje bol staat in zijn rug. Tijdens het vraaggesprek blijkt dat Sjakie graag op en van de bank springt en graag achter een balletje aan rent. Hij is erg levendig en ondernemend normaal maar nu wil hij het liefst in zijn mand liggen en staat niet meer op om mee te gaan wandelen.

Het lichamelijk onderzoek wat vervolgens plaats vindt, bestaat uit verschillende onderzoeken zoals een algemeen onderzoek van onder andere hart en longen. Daarnaast wordt er een orthopedisch onderzoek gedaan waarbij de botten, gewrichten, spieren en pezen nagekeken worden op afwijkingen en een neurologisch onderzoek waarbij de verschillende reflexen getest worden op afwijkingen. Als laatste wordt een orthomanueel onderzoek gedaan waarbij de wervelkolom wordt nagekeken op afwijkingen in de wervelstanden. Bij afwijkende wervelstanden is er meer druk op de tussenwervelschijven waardoor pijn ontstaat en die pijn wil je als hond zijnde graag ontlopen.
Sjakie blijkt vooral in het midden van de rug pijn te hebben met meerdere afwijkende wervelstanden. Deze worden door middel van lichte manipulatie gecorrigeerd waarna de pijn in de rug afneemt. Die manipulatie kan soms pijnlijk zijn maar koekjes tijdens het onderzoek en de behandeling helpen Sjakie over zijn angst heen.

Nadat ik aan mevrouw heb uitgelegd hoe de rugpijn wordt veroorzaakt, krijgt ze een advies mee bestaande uit ergonomische maatregelen zoals de voer- en waterbak op hoogte plaatsen en twee weken geen ballen gooien of op en van de bank springen en adviezen zoals een wandelschema en massage oefeningen.
Sjakie stapt ondertussen vrolijk door de spreekkamer, snuffelt aan alle attributen en komt nog eens om een koekje vragen. Zijn kromme rug is een stuk minder en moet verder afnemen in de komende weken. Na een dringend advies om te bellen als Sjakie zich niet goed voelt of als er vragen zijn, gaan eigenaresse en Sjakie naar huis.
En Sjakie….. die komt over twee weken weer koekjes halen.

 

Voor meer informatie en contact:  https://dierenkliniekivd.nl/contact/

Logo Dierenkliniek IVD

Voor dieren met een ruggengraat