Rugklachten

Wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van rugpijn en gaan rugklachten over zonder behandeling?

Rugklachten gaan vrijwel nooit weg zonder behandeling echter het dier leert er mee omgaan. Een andere manier van bewegen of staan of bepaalde dingen niet meer doen kunnen een tijdelijke oplossing zijn. Ogenschijnlijk lijken de rugklachten opgelost.
Als je pijn hebt wil je dat voorkomen en als dat kan door bepaalde dingen niet meer te doen of anders te doen, zullen de meesten dat doen. Zo ook onze honden en katten. Dieren met rugpijn zullen bepaalde bewegingen achterwege laten zoals het springen op de bank of rennen, ze gaan anders staan bv met een kromme rug en ze gaan anders lopen. Dat anders lopen is lastig te zien. Soms valt op dat een hond in telgang gaat lopen en na verloop van tijd valt soms op dat een hond of kat met pijn in de lage rug juist breder wordt bij de voorpoten en smaller wordt op de kont. In stap en in stand wordt 60% van het lichaamsgewicht door de voorpoten gedragen en 40% door de achterpoten. Bij rugpijn wordt die verdeling wat anders waardoor het lopen minder vervelend wordt voor de hond. Na jaren zie je soms pas dat er achter duidelijk minder kracht zit in de spieren en een hond sneller omvalt. Of zelfs helemaal niet meer kan springen en moeilijk opstaat en bij gewoon staan langzaam door de poten zakt. Heel vaak zit de oorzaak dus in de rug.

Spondylose is ook zo’n oplossing. Spondylose is een reactie van het lichaam op instabiliteit in de wervelkolom en heeft een functie maar kan ook pijnklachten veroorzaken als de spondylosebruggen niet volledig zijn.
Instabiliteit in de wervelkolom heeft verschillende oorzaken waarvan een afwijkende stand in de wervels er een hele belangrijke van is en bij sommige rassen vooral de afwijkende bouw van wervels die daardoor ook gevoeliger zijn voor scheefstand.

Voor meer informatie neemt u contact op met dierenkliniek IVD.

Share this Post